Nog één keer Daniëlle Bekkering: afscheid op thuisbaan

Door Gerry Grave

25 jaar lang deed ze aan topsport, Daniëlle Bekkering uit Den Ham. De nu 41-jarige reed in die periode heel wat prijzen bij elkaar, zowel op de fiets als op de schaats; een echte allroundster. Het meest bekend is de Groningse door haar prestaties in het marathonschaatsen. ‘De beste marathonschaatster aller tijden’ noemt men haar niet alleen, ze is het ook. Ruim een decennium geleden was ze op haar best, want won wedstrijd op wedstrijd. Schier onklopbaar, maar net op het moment dat de kreet ‘Elfstedentocht’ weer rondgaat besloot ze te stoppen met het rijden op hoog niveau. Afgelopen zaterdag nam ze afscheid van het publiek. Ze deed dat logischerwijs op haar thuisbaan, het ijs van het stad-Groninger Kardinge.

Op de wedstrijd kwam nogal wat publiek af. Het was ook wel te verklaren, want Bekkering was altijd geliefd: leuk in de omgang nooit te beroerd een praatje te maken met publiek en pers. Ze deed het graag. Een echte sportvrouw is ze en dat blijft, want schaatsen blijft ze ‘gewoon’ doen. ,,Grote wedstrijden rijd ik niet meer, maar af en toe doe ik nog wel mee. Het is beter te stoppen. Straks laten ze me rijden als ze weten van die pakken we toch wel en het lukt dan is het ook niet mooi meer”, sprak ze na haar laatste grote wedstrijd. Ze toonde zich emotioneel, maar relativeerde alles prima.

Winnen deed ze niet in Groningen. Het zou ook al te mooi zijn geweest. Ze werd 56ste nadat ze zich rustig naar achteren liet zakken. Ze reed een soort van ereronde en moest daarvoor ‘goed zitten’. Ineke Dedden won. Ze reed een ronde vooruit en dus sprintte de rest even eerder al af. Sprintwonder Irene Schouten won voor de rest van de grote meute de strijd om de tweede plaats. Derde werd Iris van der Stelt. Janneke Ensing reed in de finale nog weg, maar werd uiteindelijk zestiende, maar keek terug op een prima koers. Britt Talma uit Groningen eindigde als 28ste. Vera Otten en Kirsten Joustra namen plaats in de achterhoede.

Iris van der Stelt blijft het klassement in de strijd om de KPN Marathon Cup leiden. Emma Engbers is tweede en op de derde plaatst staat Jade van der Molen. Talma is in dit klassement 24ste.

De mannen reden ook en de wedstrijd over 125 ronden werd gewonnen door Stadjer Sjoerd den Hertog. Hij won voor Arjan Stroetinga en Simon Schouten. De wedstrijd was net als bij de vrouwen niet heel spannend. De mannen maakten er een mooie sprint van, want tijdens de wedstrijd kon niemand wegkomen. Den Hertog leidt het klassement voor Crispijn Ariëss en die andere Stadjer, Robert Post.