Veelvraten van Royal-A-ware slaan weer toe tijdens NK marathonschaatsen in Groningen

Door Gerry Grave

Op nieuwjaarsdag was het feesten geblazen voor het marathonschaatsteam van Royal A-Ware. Het Nederlands kampioenschap marathonschaatsen stond in Sportcentrum Kardinge op het programma en met twee sprintkanonnen in huis was de kans vrij groot dat twee troeven van de ploeg met de titel naar huis zouden gaan. Irene Schouten was dé topfavoriete bij de vrouwen en je moest dus wel van goeden huize komen om de Noord-Hollandse te verslaan. Bij de mannen is Arjan Stroetinga een naam, maar hij zit in de herfst van zijn imposante schaatsloopbaan en de vraag was of de zesvoudig nationaal kampioen nog voor een huzarenstukje zou kunnen zorgen. Het antwoord was daar zo aan het begin van de avond: een heel duidelijke ‘ja’ en hetzelfde gold voor Schouten. Twee keer goud voor het sterke team van Jillert Anema die zijn zoveelste succes boekte.

Hetzelfde gold voor beide matadoren van de dag, maar wat mogen zij hun ploeg bedanken. Carien Kleibeuker verdient een standbeeld dat zo hoog is als de stad-Groninger Martinitoren en Jorrit Bergsma en Bob de Vries waren de mannen die het tempo dusdanig hooghielden dat er in de finale van de mannenkoers niemand meer kon wegrijden. Robert Post was een van de te kloppen mannen, maar was in de finale onzichtbaar. Zijn ploeggenoot, Mats Stoltenberg, was dat tijdens de koers wél. En hoe: de man reed talloze keren weg van de grote meute, maar werd tekens teruggehaald. En als hij weer in de grote groep reed dan probeerde hij het weer. Net zoals Piet Kleine de beste man in koers was tijdens de Elfstedentocht van 1997 zo was Stoltenborg tijdens het voorbije NK. De een vond het ‘dom rijden’, de ander ‘knap’ en nog een ander ‘gewaagd’. Hoe dan ook liet hij zich zien al was het alleen maar om de anderen proberen moe te krijgen. De sterke Royal A-ware-formatie gaf echter geen krimp en zorgde ervoor dat de koers naar zijn hand kon worden gezet. En masse reed het team in de laatste ronden vooraan met een tempo om echt u tegen te zeggen. Post zat veel te ver naar achteren en dat gold ook voor de andere sprintkanonnen. Sjoerd den Hertog en Crispijn Ariëns, de sprintkanonnen van Okay Fashion & Jeans/Interfarms legden nadat Arjan Stroetinga iedereen versloeg op de tweede en derde plaatsen. Robert Post werd slechts vijfde net achter Simon Schouten van Royal A-ware.

Zijn zus, Irene, deed dus weer van zich spreken in de vrouwenkoers. Tijdens het NK waarin praktisch niets gebeurde zat ze in een zetel. Ze overzag alles en wachtte op haar moment en deed vooral geen slag te veel. Dat deed ploeggenote Carien Kleibeuker ook niet, maar ze zorgde er wél voor dat Schouten haar slag kon gaan slag op het moment dat het moest. En dat was ronde nummer laatst. Kleibeuker had dusdanig hard gereden dat er niemand was die voorbij kon. Sterker: aanklampen was al lastig en dus kon Schouten de jump wel wagen om voor de vierde opeenvolgende keer Nederlands kampioene te worden. En het was niet te zuinig, het verschil waarmee de Andijkse won. Twee meter was het gat met Bianca Bakker was zeker twee meter. Op plaats drie eindigde Manon Kamminga.